[VIDEO] Kan en toptrænet canadisk astronaut lede en hel rumstation i kredsløb omkring Jorden … og samtidig svæve rundt i kabinen med sin spanske guitar og levere den mest fantastiske version, jeg nogensinde har hørt, af David Bowie’s legendariske nummer: “Space Oddity”?.

Svaret er: “JA”.

Og kan man fortsat tage ham højtideligt i hans lederrolle og i hans udmøntning af det enorme ansvar, det er at lede en rumstation?

Svaret er: “JA. I dén grad”. Og det er både tankevækkende og inspirerende at lytte til ham.

Chris Hadfield har selv fløjet hele tre rum-missioner, ledet to rumvandringer og tilbragt i alt seks måneder i rummet. På Jorden har han været chef for de internationale rumstations-operationer i Houston (USA), og været det, der hedder “chef CAPSOM kommandør” – altså den person i kontrolcentret, som har kommunikeret direkte med astronauterne i rummet.

NASA er ualmindeligt omhyggelige i deres udvælgelse af astronauter. F.eks. duer det lige knap så godt at have en tendens til klaustrofobi. Derfor bliver man som en del af hele udvælgelses- og træningsprocessen på et tidspunkt lukket alene inde i en lille bold uden lys … og man får intet at vide om, hvor længe man skal være der. Og så holder NASA ellers øje med, hvordan de enkelte astronautkandidater reagerer på dét.

De fleste af os ville nok gå lidt i panik bare ved tanken.

Hvordan oplevede Chris Hadfield det?:

“For mig var det at være lukket inde i et lille mørkt rum på ubestemt tid en fantastisk mulighed og et skønt tidspunkt for mig til at få tænkt lidt og måske få en lille lur og få slappet lidt af … så det var ikke noget, der generede mig.”

Der er mindst 1.000 ting, der kan gå galt på en rum-mission, så der er nok at være bange for. Og det er ikke fordi, at astronauter er mere modige end alle mulige andre mennesker, siger Chris Hadfield. “Vi er bare forberedt helt ned i den allermindste detalje. Vi dissekerer alt, som kan skræmme os, og alt, som kan true os … og så øver vi os igen og igen, sådan at den irrationelle angst bliver neutraliseret.”

På den måde får vi andre den slags “cool” astronauter, som kan levere sådan en perle her, som jeg synes, du skal se nu:

Hvis du kunne tænke dig at se mere om Chris Hadfield og læse (og lytte til) et herligt interview med ham, så kan du gøre det her.

Chris Hadfield har nemlig i efteråret 2013 udgivet bogen: “An Astronaut’s Guide To Life On Earth”, og det er i denne forbindelse, at interviewet er lavet.

Og jeg tænker på, at måske vi andre kunne lade os inspirere af den fantastiske mentale ro og balance de her astronauter besidder.

For mig er der ingen tvivl om, at den største enkeltfaktor – overhovedet – for at få et godt og harmonisk liv med andre mennesker, er at vi får bedre styr på os selv.

Og så er vores evne til at kunne improvisere i øvrigt altid ligefrem proportional med vores grad af velforberedthed.

Var Chris Hadfield ikke velforberedt til det yderste af fingerspidserne, ville han nemlig aldrig nogensinde have kunnet finde det mentale overskud til at gribe guitaren og synge … på en rumstation i kredsløb omkring Jorden.

Og når alt det ledelsesmæssige ligesom er på plads, så vil jeg bare sige, at jeg er ret vild med tanken om, at NASA på et tidspunkt har pakket en akustisk guitar ned og stoppet den ind i en raket :-).

Foto: YouTube (“klippet” fra videoen)

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *