Sådan leder man fra rummet

Sådan leder man fra rummet.

[VIDEO] Sådan leder man fra rummet … med en vægtløs guitar.

Her er situationen.

En toptrænet, canadisk astronaut leder en hel rumstation i kredsløb omkring Jorden. Mens han samtidig svæver rundt i kabinen med sin spanske guitar. Og oven i købet synger og spiller den mest fantastiske version, jeg nogensinde har hørt, af David Bowie’s legendariske nummer: “Space Oddity”.

Kan man det?.

Svaret er: “JA”.

Og kan man fortsat tage ham højtideligt i hans lederrolle og i hans udmøntning af det enorme ansvar, det er at lede en rumstation?

Svaret er: “JA. I dén grad”.

Og det er både tankevækkende og inspirerende at lytte til ham.

 

Sådan leder man fra rummet

Chris Hadfield har selv fløjet hele tre rum-missioner, ledet to rumvandringer og tilbragt i alt seks måneder i rummet. På Jorden har han været chef for de internationale rumstations-operationer i Houston (USA). Og været det, der hedder “chef CAPSOM kommandør” – altså den person i kontrolcentret, som har kommunikeret direkte med astronauterne i rummet.

NASA er ualmindeligt omhyggelige i deres udvælgelse af astronauter. F.eks. duer det lige knap så godt at have en tendens til klaustrofobi. Derfor bliver man som en del af hele udvælgelses- og træningsprocessen på et tidspunkt lukket alene inde i en lille bold uden lys. Og man får intet at vide om, hvor længe man skal være der.

Og så holder NASA ellers øje med, hvordan de enkelte astronautkandidater reagerer på dét.

De fleste af os ville nok gå lidt i panik bare ved tanken.

Hvordan oplevede Chris Hadfield det?:

“For mig var det at være lukket inde i et lille mørkt rum på ubestemt tid en fantastisk mulighed og et skønt tidspunkt for mig til at få tænkt lidt. Og måske få en lille lur og få slappet lidt af. Så det var ikke noget, der generede mig.”

 

Der er nok at være bange for

Her er lidt flere af ingredienserne til opskriften på: ‘Sådan leder man fra rummet’.

Der er mindst 1.000 ting, der kan gå galt på en rum-mission, så der er nok at være bange for. Og det er ikke fordi, at astronauter er mere modige end alle mulige andre mennesker, siger Chris Hadfield. “Vi er bare forberedt helt ned i den allermindste detalje. Vi dissekerer alt, som kan skræmme os, og alt, som kan true os … og så øver vi os igen og igen, sådan at den irrationelle angst bliver neutraliseret.”

På den måde får vi andre den slags “cool” astronauter, som kan levere sådan en perle her, som jeg synes, du skal se nu:

 

 

An Astronaut’s Guide To Life On Earth

Hvis du kunne tænke dig at se mere om Chris Hadfield og læse (og lytte til) et herligt interview med ham, så kan du gøre det her.

Chris Hadfield har nemlig i efteråret 2013 udgivet bogen: “An Astronaut’s Guide To Life On Earth”, og det er i denne forbindelse, at interviewet er lavet.

Sandsynligvis er der nok ikke ret mange af os, der har planer om at blive astronauter.

Men måske synes vi bare, at det er spændende at følge med i, hvad de laver.

Og nogle af os [læs: mig] NYDER ligefrem gyset ved tanken om at svæve rundt i kredsløb omkring Jorden i flere måneder ad gangen på en rumstation.

Bare det ikke er mig selv, der skal sendes afsted.

 

Kan vi bruge det, når vi leder på Jorden?

Ja, det er jeg helt overbevist om.

Først og fremmest kan vi lade os inspirere af den fantastiske mentale ro og balance, de her astronauter besidder.

Det er jo ikke noget, de er født med.

De har øvet sig og trænet på det. Bevidst og over lang tid.

Og de har arbejdet med sig selv og været rundt i ALLE hjørner af deres mentale, ‘indre’ liv med det ene formål at finde en balance og afklarethed med sig selv.

For mig er der ingen tvivl om, at den største enkeltfaktor for at få et godt og harmonisk liv med andre mennesker er, at vi får bedre styr på os selv.

Og særligt som leder er det altafgørende.

Så ‘hvordan man leder fra rummet’ kan vi helt sikkert lade os inspirere af her på Jorden.

 

Godt forberedt

Og så er vores evne til at kunne improvisere i øvrigt ALTID ligefrem proportional med vores grad af velforberedthed.

Den ro og sikkerhed det giver, når vi har forberedt os grundigt, giver os en fantastisk mulighed for at kunne justere løbende … uden at miste retningen mod målet.

Og samtidig nyde livet.

Var Chris Hadfield ikke velforberedt til det yderste af fingerspidserne, ville han nemlig aldrig nogensinde have kunnet finde det mentale overskud til at gribe guitaren og synge … på en rumstation i kredsløb omkring Jorden.

Og når alt det ledelsesmæssige ligesom er på plads, så vil jeg bare sige, at jeg er ret vild med tanken om, at NASA på et tidspunkt har pakket en akustisk guitar ned og stoppet den ind i en raket :-).

Foto: YouTube (“klippet” fra videoen)

 

Søren Lohmann

Søren Lohmann har med sine 18 års ledererfaring og mange års erfaring som lærer/underviser, projektleder, facilitator, workshopholder, konsulent og coach hjulpet en lang række mennesker til at nå mål, de VIRKELIG ønskede sig indenfor både læring, teamudvikling og LEDELSE.

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *