Mange af os ville garanteret drøne afsted med det samme på en eller anden slags ferie, hvis vi lige vandt nogle af de der skønne Lotto-millioner. Sådan har jeg det i hvert fald … jeg elsker ferier … og skulle der lige komme en åbning, så ville jeg også være den, der var strøget.

Sandsynligvis ville jeg nok søge ned på nogle af de lidt mere sydlige breddegrader med stabil sol og varme og azurblåt havvand til at dyppe mig i; hvis jeg ellers kender mig selv godt nok.

Måske er jeg bare 100% hjernevasket af diverse Lotto-reklamer og lokkende feriekataloger (jeg vil lade en lille dør stå på klem med lige præcis dén mulighed).

Vi vinder nok bare ikke i Lotto

De fleste af os vinder efter al sandsynlighed bare ikke i Lotto, så vi må væbne os med det ypperste af vores tålmodighed og så fromt glæde os til, at et af de mere sådan “officielle” ferie-breaks kommer til os på et eller andet tidspunkt i løbet af året.

Og heldigvis er der sørget for den slags i vores samfund.

Vi danskere er nemlig så priviligerede at have mulighed for at kunne afholde en hel del ferieuger i løbet af sådan et ganske almindeligt arbejdsår … der er ligefrem en lov, der gælder på området. Og den hedder meget passende “Ferieloven” og fylder 50 §’er.

Ferie er simpelthen så vigtig en del af vores moderne tilværelse, at vi ganske enkelt har sikret hinanden retten til at holde det.

Det er sundt at holde ferie

Vi ved jo allerede godt, at det både er sundt og godt for os alle sammen at holde nogle kortere eller længere feriepauser i løbet af et arbejdsår. Og vi ved også en masse om, at det samtidig også er sundt og godt for de forskellige steder, hvor vi arbejder hver dag.

Sommerferien er nok den længste sammenhængende periode i løbet af året, hvor vi har helt fri og i stor udstrækning kan “slukke” for hverdagen og på det nærmeste begive os over i en ganske anden slags tilværelse. En tilværelse hvor tiden i langt højere grad er vores egen, og hvor vi har mulighed for at have maksimal indflydelse på de aktiviteter, vi kaster os over i løbet af dagen.

Vi kan stort set gøre lige hvad vi har lyst til. Vi kan dase, vi kan sove længe, vi kan lege med børnene, snakke med hinanden, spise god mad, være længe oppe, gå tidligt i seng, hygge os med familie og venner, læse bøger, spille spil … og vi kan tage til andre byer og egne eller ligefrem til andre lande. Kort sagt: rigtigt nyde livet og kaste os ud i at leve det – med mindst mulig anstrengelse.

Hvorfor gør vi det så ikke hele året?

Måske fordi vi er flasket op med den her: “Man skal yde, før man kan nyde.” Vi er opdraget til, at det simpelthen først skal være MEGA-surt … og så kan vi allernådigst (hvis vi ellers tør) give os selv lov til at nyde det, bare en lille smule; endelig ikke for meget.

Hvad ville der ske, hvis vi byttede lidt rundt på det hele, og sætningen lød sådan her: “Man skal nyde, før man kan yde.”?

Vi er jo skabt i nydelse (går jeg i hvert fald ud fra) … og vi tilbringer de første sådan ca. 9 måneder i yderst behagelige, trygge og varme omgivelser uden at skulle yde noget som helst. Vi får det hele serveret.

Det må simpelthen være den originale og oprindelige version af “All inclusive” ;-).

… og vi har alle sammen oplevet det. Så vi er faktisk helt fra begyndelsen af vores tilværelse gear’et til lige præcis den tilstand.

Lad os lege lidt med tanken

Tænk hvis vi nu valgte at brede den skønne  ferie-tilstand ud over alle årets 365 dage. Kunne du ikke godt forestille dig det? Hvad ville der egentlig ske, hvis vi valgte at gøre det? Hvordan ville det være?

Hvad ville det betyde for dig i dit liv, hvis det var sådan, det var … hver eneste dag?

Hvad er dit svar?

Måske når spørgsmålet aldrig rigtigt frem til dig, inden din indre dommer allerede har dømt det ude: “Det kan jo overhovedet ikke lade sig gøre”, er der måske en stemme inden i dig, der siger … med det samme.

Hvis det var det, der skete for dig – og hvis du altså ønsker det – så kunne du jo godt lige bede den stemme om at dæmpe sig en anelse og lade spørgsmålet nå helt frem til dig.

Måske er den stemme rent faktisk lidt længere fremme i skoene, end du egentlig synes godt om. Og måske tror den ligefrem, at den absolut skal blande sig i alting.

Du bestemmer. Husk det.

Bedre resultater på arbejdet

Hvad ville der ske på din arbejdsplads, hvis du og alle de andre – hver eneste dag – mødte op i “feriestemning”; du ved sådan veludhvilede, afslappede, smilende, muntre, veltilfredse, stimulerede og afbalancerede … med stort menneskeligt overskud væltende ud af alle sprækker?

Kunne det have betydning for, hvordan I løste jeres opgaver og varetog jeres funktioner? Jeg tror det.

Og du har sikkert allerede opdaget, hvordan løsninger på diverse udfordringer og problemer nærmest kommer dumpende ud af det blå, når vi netop slapper af og nyder livet. Det giver nemlig vores hjerne mulighed for – uforstyrret, om jeg så må sige – at bearbejde alle input’ene … og det synes den vældig godt om.

Så i stedet for med indædt og sammenbidt jernvilje at forfølge problemer og udfordringer til den bitre ende, så slip dem … og fokusér på noget helt andet. Og wupti(.com) – sig ikke at reklamer ikke virker :-) – så dukker der nye vinkler og nye muligheder op, som vi ellers aldrig ville have fået mental adgang til.

Godt for familien også

Prøv også lige en gang at lege med tanken om, hvad der ville ske hjemme i din familie, hvis det samme var tilfældet her … altså det med at være tilstede og nærværende i en “feriestemning”.

Kunne det tænkes at have betydning for familiens samlede trivsel og velfærd?

Hvad tænker du?

Vi har altid de almindelige ferier

Under alle omstændigheder så har vi altid mulighed for at holde ganske almindelige ferier.

Og selvom det måske kan lyde lidt underligt, så kan vi faktisk med stor fordel forberede os på at holde ferie … trappe lidt ned, få afsluttet diverse opgaver, pakke resten ned til efter ferien, sætte automat-svar-beskeden op på e-mail’en og indtale feriemeddelelsen på arbejdstelefonen.

… de ovenstående handlinger er sådan set de nemmeste for os. De foregår nemlig alle sammen på “overfladen”. Den helt store udfordring for de fleste af os ligger i at erkende, at det er OK at slippe taget, ansvaret, opgaverne, ideerne … og måske også kollegerne :-).

Vi  gerne … og det er faktisk en rigtig god idé at gøre det. Vi bliver nemlig endnu bedre, når vi vender tilbage efter ferien og i en længere periode har kunnet slippe det hele og fokusere på noget andet end det, vi plejer i hverdagen.

Arbejd mindre … men smartere

Og jeg tror såmænd, at vi sagtens kunne overføre ferie-tænkningen og det “mind-set” til hver eneste dag i løbet af året … og måske oven i købet få langt mere effekt ud af hver dag.

Tænk hvis det viste sig, at vi over en bred kam – på den lange bane – fik langt bedre resultater ved at arbejde mindre … men smartere. Det er da en meget sjov tanke, ikke?

Foto: Søren Lohmann

 

Søren Lohmann

Søren Lohmann har med sine 18 års skoleledererfaring og mange års erfaring som underviser, projektleder, facilitator, workshopholder, konsulent og coach hjulpet en lang række mennesker til at nå mål, de VIRKELIG ønskede sig indenfor både læring, teamudvikling og SKOLELEDELSE.

6 replies
 1. Karsten Schiøtz
  Karsten Schiøtz siger:

  Kære Søren
  Super slogan der skal prøves af: “MAN SKAL NYDE FØR MAN KAN YDE!”
  Erfaringen med “Man skal yde før man kan nyde” viser jo med hårde facts fra stressforeningens hjemmeside at:
  35.000 danskere er sygemeldt pga. stress – hver dag
  430.000 danskere – svarende til 10 – 12 % har stort set symptomer på alvorlig stress hver dag.

  Så når dem der bestemmer på arbejdspladserne på rigtig mange arbejdspladser kan få feriestemningen til forsvinde og humøret og produktiviteten til at falde, så kan det være at tiden er ved at være inde til, at hver enkelt dansker tager ansvaret til sig og, som du foreslår Søren, begynder at tænke ferietanker altid – det bliver i den sidste ende en total WIN/WIN løsning :-)

  Svar
  • Søren Lohmann
   Søren Lohmann siger:

   Kære Karsten, 1.000 tak for din kommentar og de interessante tal fra Stressforeningen.
   Det glæder mig, at mit lille tvist af det gamle ordsprog: “Man skal yde, før man kan nyde” kan bruges. Det nye: “MAN SKAL NYDE, FØR MAN KAN YDE” sætter i hvert fald gang i lidt flere smil og gode tanker end det gamle.
   Fortsat god ferie ;-).

   Svar
 2. Stephanie Graf
  Stephanie Graf siger:

  Det synes jeg så er totalt vattet…..man skal nyde før man kan yde…..åh ja og alle de stressramte personer…..hvad med at man tog sig selv mindre højtideligt og gå til at selvmedlidenhed.
  Vi lever i dag i et samfund, hvor vi dyrker os selv rigtig meget og så er det jo klart at vi ikke kan mobilisere kræfter til at gøre noget for andre…..vi er så travlt optaget med at pleje os selv.
  Jeg som lærer elsker mit arbejde med alt det pres der hører dertil. Jeg synes bare ikke, at det er synd for mig og jeg ser glasset som værende halvt fyldt og ikke halvt tomt.

  Og det at yde er ikke noget surt, MEN også noget skabende, som vi kan være stolte af….jeg kunne ikke tænke mig at være i feriemodus hele året……så den/din vinkel kan jeg ikke tilslutte mig….og nu er jeg spændt på det kursus som du afholder og jeg er del af…..som kursist
  Vh

  Svar
  • Søren Lohmann
   Søren Lohmann siger:

   Hej Stephanie, mange tak for din kommentar. Altid dejligt at det, jeg skriver, kan sætte lidt refleksioner og tanker igang hos jer, som læser med. Jeg kan rigtig godt lide din pointe med at (som du skriver) ‘det at yde er ikke noget surt, MEN også noget skabende, som vi kan være stolte af’. Personligt synes jeg altid, det er dybt tilfredsstillende at have ydet en god indsats og gjort mig umage. Så jeg kan sagtens nyde … også efter at have ydet ;-).

   Svar
 3. Jan Olesen
  Jan Olesen siger:

  Så længe vi bilder os ind, at lykken fås for enden af magnetstriben på vores Dankort, blir vi jo nødt til at arbejd arbejd. Men der er alternativer til bare at rage til sig og proppe amagerhylden med trends og tendenser. Det koster på behageligheden, til gengæld sparer det både på energi, affald og meget mere. Og det kræver mod. At tro på at vi ‘bare’ kan vælge at være i feriestemning året rundt, er – set fra min optik, en kende naivt. Sød tanke, og jeg går ikke med ‘det ka jo ikke la sig gøre’, jeg går med ‘det kræver et helt andet arbejdsmarked samt en ny indstilling til forbrug. Mvh Jan

  Svar
  • Søren Lohmann
   Søren Lohmann siger:

   Kære Jan, mange tak for din kommentar med dine synspunkter og betragtninger. Mit ønske for alle mennesker er, at vi hver især lykkes med at finde lige præcis den balance i tilværelsen, der føles helt rigtig for hver enkelt af os. Jeg er glad for, at du synes, det er en sød tanke, at vi kan være i feriestemning året rundt … også selvom det i din optik er ‘en kende naivt’ :-). Stor hilsen Søren.

   Svar

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *